Min historia

Min mormor var en underbar människa. I unga år tillbringade jag varje sommar hos henne. Hon bodde i en mindre stad i Hälsingland. Det var helt underbart. Jag fick alltid god mat. Till frukost serverades kaffe och Skogaholmslimpa med smör och ost och för att få bort kaffesmaken så fyllde jag på med mjölk och socker. Till middag blev det oftast gammal hederlig svensk husmanskost som badade i antingen grädde, smör, mjöl eller fet mjölk.

Dessutom var mormor fenomenal på att baka. Jag glömmer aldrig hennes hembakade kubb och kanelbullar. Jag ser det framför mig än idag hur jag doppar kubben i mjölk och låter den glida ner i magen. Förstår ni vilken dröm det var att få vara hos mormor varje sommar? Att jag var tjock var det ingen i min familj som tänkte på. Jag var ett barn med ”kraftig benstomme” som det så fint heter när man väljer att inte se problemet.

En kväll somnade min mormor utan att vakna till dagen efter. Hjärtat hade stannat. Det orkade inte slå längre på grund av att fettkärlen kvävde hjärtat. Detta var på 70-talet. Efter detta kan man ju tro att min familj fick ett uppvaknande, men tyvärr så fortsatte vi i samma spår.

Under alla mina år har jag varit överviktig, men eftersom fettet är jämnt fördelat över min kropp så syntes det inte på samma sätt. Jag har alltid varit väldigt aktiv. Hållit på med olika lagsporter och även jobbat som gruppträningsinstruktör i många år. Så ni förstår att det var lättare att skylla på den kraftiga benstommen än att erkänna övervikten.

Uppvaknandet kom när jag gick kostrådgivarutbildningen 2008. I kursen ingick det testning av olika sorters fettmätningar. Däribland en BodPod mätning som mäter kroppens sammansättning. Då insåg jag att det inte bara handlade om övervikt. Jag blev medveten och insåg att jag led av fetma. Idag har det lett till att jag vill och kan hjälpa andra i liknande situationer.

Bli medveten om din hälsa du också, tillsammans med mig!

”Resan från denna dag fram till idag har inte varit lätt. Det har funnits bättre och sämre perioder.”